DIÉTÁS KÖRETEK ÉS ELKÉSZÍTÉSÜK

2019.06.16



Ha szeretnél megismerni néhány olyan köret ötletet, amivel helyettesítheted az unalmassá vált  sült krumplit és a hagyományos főtt rizst, akkor ez a bejegyzés neked való! A következő percekben megismertetek veled néhány könnyed  és alacsony kalóriatartalmú köretet, ami akár neked eszedbe se jutott!




Ez nem ám héjában sült burgonya!
Ez mennyei sült retek!

Hozzávalók:
500g piros retek
20g organikus kókuszolaj
só és bors ízlés szerint


Elkészítés:
A retket mossuk meg, majd félbevágva tegyük sütőpapíros  tepsibe, sóval és borssal ízesítsük, 20g kókuszolajjal locsoljuk meg. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt süssük puhára, villával ellenőrizzük, mikor jó.

TIPP: Készítsünk mellé héjában sült burgonyát és keverjük vele össze, így az íz különbség alig fog feltünni és a köret jobban fog laktatni.


Sült retek tápértéke:
255 kcal, 21g zsír, 11g szénhidrát, 6g fehérje 


Cukkinis spagetti

Hozzvalók:
1 db kisebb cukkini (250-300g) 
70g teljes kiőrlésű spagetti / durum spagetti 


Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd tekerjük át zöldségspirálozón. Ennek hiányában nagy lyukú sajtreszelőn is lereszelhetjük. Egy percre dobjuk forró, sós vízbe, majd szűrjük le. 
Keverjük össze kifőtt spagetti tésztával, így a köretünk jobban eltelít, kevesebb tésztával beérjük, így csökkentve a kalória és szénhidrátbevitelünket. 

Te se laktál eddig jól  tésztával? Akkor próbáld legközelebb a recept szerint!

Tápérték: 
297 kcal, 3g zsír, 52g szénhidrát, 14g fehérje


Brokkolipüré vagy brokkolifőzelék

Hozzávalók:
400g brokkoli
50g 12% tejföl vagy esetleg natúr joghurt

Elkészítés:
A brokkolit rózsákra szedjük, megmossuk, majd feltesszük főni annyi vízzel, hogy épp elfedje.
Amikor puhára főtt, de még semmiképp sem szét, akkor leszűrjük egy botmixerrel pürésítjük és  keverjünk hozzá 50g tejfölt és tetszőleges fűszereket.

Ennek az adagnak tápértéke:
167 kcal, 15g fehérje, 10 g szénhidrát, 7g zsír

Érdekesség, hogy ha hagyományos burgonyapürét készítettünk volna kevéske vajjal, tejjel és 400g burgonyából, akkor annak az adagnak szénhidráttartalma 85g lett volna és 531 kalóriát tartalmazott volna!


Karfiolrizs

Hozzávalók:
1 fej karfiol ( 400g)
10g organikus kókuszolaj
1 fej vöröshagyma (elhagyható)

petrezselyem

Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és egy aprítógépben összeaprítjuk. 
Az apróra vágott hagymát kókuszolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, megsózzuk és 5-6 percig pároljuk, míg a karfiol megpuhul. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy párolt zöldséggel összekeverve  köretként hús mellé.

Tápérték:
250kcal, 11g fehérje, 25g szénhidrát, 12g zsír 


Sült krumpli helyett hódit a Sült zeller

Hozzávalók:
400g zellergumó
20g organikus kókuszolaj
2 gerezd fokhagyma
tetszőleges fűszerek ( 1 teáskanál bors, 1 teáskanál só,  1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál pirospaprika) 

Elkészítés:
A zellert pucoljuk meg, mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk nagyjából egyforma hasábokra. Rendezzük a hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetszőlegesen fűszerezzük. Locsoljuk meg kókuszolajjal.

Előmelegített sütőben  200 fokon kb 20-25 percig süssük. Sütés közben érdemes megforgatni, hogy mindenhol egyenletesen süljön.
Íze akár a sült krumplinak főleg, ha jó ropogósan készítjük el. Mártogathatjuk akár cukormentes ketchupba :)

Tápérték:
288 kcal,  6g fehérje, 20g szénhidrát, 21g zsír 

Érdekesség, hogy ha hanyományos hasábburgonyát készítettünk volt  bő olajban  400g burgonyából az 80g szénhidrátot és 516 kalóriát tartalmazott volna.


Ropogós parmezános cukkini 

Hozzávalók:
300g cukkini
100g parmezán
2 gerezd fokhagyma

bors
10g organikus kókuszolaj

Elkészítés:
A cukkinit héjastól mossuk meg, vágjuk le a végeit és vágjuk fel körülbelül fél centi vastag hasábokra. Keverjük össze a sót, a borsot, a fokhagymát és a frissen reszelt parmezánt.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és rendezzük el benne a cukkinikat. Szórjuk  meg a hasábok mindkét oldalát a sajtos keverékkel. Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt süssük meg. Közben érdemes egyszer óvatosan átfordítani. Ha a sajt szép piros, kivehetjük a sütőből.

Tápérték:
436 kcal, 30g fehérje, 11g szénhidrát, 30g zsír


Krumplipüré helyett hódit a  Karfiolpüré

Hozzávalók:
1 fej karfiol ( 400g)
só, bors
60g 12%-os tejföl
20g vaj

Elkészítés:
A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük rózsáira és főzzük puhára.
A megfőtt karfiolt konyhai robotgépben pépesítsük krémesre, majd adjuk hozzá a vajat, a tejfölt, illetve sózzuk és borsozzuk meg.
Ha túl sűrűnek érezzük nyugodtan tehetünk hozzá több tejfölt esetleg pici tejet is.

Tápérték:
349 kcal, 12g fehérje, 18g szénhidrát, 25g zsír

Érdekesség, hogy ha hagyományos burgonyapürét készítettünk volna 400g burgonyából, akkor annak az adagnak szénhidráttartalma 85g lett volna  és 531 kalóriát tartalmazna.